Slaapkamerkasten zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Globaal genomen onderscheiden we drie soorten: schuifdeurkasten, hoekkasten en inloopkasten. Vooral de laatste wint sterk aan populariteit. Zeker als je niet veel ruimte hebt voor een grote kast in je slaapkamer is een aparte ruimte die als walk-in-closet dient ideaal.
Een schuifdeurkast biedt eveneens vaak uitkomst in een beperkte ruimte. Je hebt immers geen last van openslaande deuren en kan de kast zo dicht tegen het bed aan zetten.
Een hoekkast is doorgaans wat smaller en heeft openslaande deuren. Het nadeel is dat hoekkasten doorgaans minde ruimte hebben en voor iemand met een grote garderobe niet volledig uitkomst biedt. Behalve een hang- en leggedeelte bevinden zich vaak lades aan de onderkant.
Een inloopkast, ook wel walk-in-closet genoemd biedt erg veel ruimte doordat je hier drie wanden in een aparte kamer voor reserveert.
Uiteindelijk staat en valt alles met de wijze waarop je de kast indeelt. Zo kan je kiezen voor extra ladeblokken, extra legplanken en handige kledingliften. Voordat je die keuzes maakt bepaal je het best eerst wat je precies wilt opbergen in de kast en pas je hierop de oplossingen aan.
De legplanken zijn bedoeld voor alle kleding die je niet hoeft op te hangen en eventueel bedlinnen en badtextiel. Hierbij kun je de kleding die je veel gebruikt het best in het zicht leggen zodat je die niet hoeft te zoeken. Vanzelfsprekend bepalen de seizoenen deels welke kleding dit is.
Jurken, pakken, kostuums, pantalons, blouses/overhemden en colberts hang je op zodat deze kreukvrij blijven. Het best sorteer je deze op soort. Dus alle overhemden bij elkaar, alle colberts bij elkaar, etc. Hang het liefst niet meerdere kleren op één hanger, het gevolg hiervan is dat de onderste kleding in de praktijk over het hoofd wordt gezien en niet (meer) gedragen. Sokken en ondergoed tenslotte leg je in de lades.
Wil je snel combinaties kiezen? Maak dan een ruimte waar je kledingstukken bij elkaar hangt en legt die perfect met elkaar te combineren zijn.